Trouwen!

Trouwen in een katholieke kerk! Had het me 2 jaar geleden gezegd en ik zou je compleet voor gek verklaard hebben. Nog geen 2 jaar geleden schreef ik een blog over de kerk, n.a.v. het boek ‘zo zijn onze manieren’ van Frank Viola. De precieze tekst uit de blog vind je hier: http://dushifiesta.blogspot.com/2018/02/kerk.html

Ik schrijf hoe ik in vele kerken ben geweest, maar altijd m’n vragen hield omtrent het hele kerk gebeuren. Door het lezen van het boek van Viola, begon ik m’n vragen te begrijpen. Ik weet niet meer precies wat er over de katholieke kerk geschreven staat, maar ik weet dat er veel benoemd werd wat door mensen is bedacht en eigenlijk totaal niet bijbels is.

En nu, na al m’n kerkzoek pogingen beland ik in de katholieke kerk. Zo’n beetje de enige kerk die ik nog niet heel vaak bezocht had. Vanuit m’n protestantse opvoeding had ik nu eenmaal een bepaald beeld van de katholieke kerk, en laten we zeggen dat dat niet het meest gunstigst was……

En toen kwam vriendlief in beeld. En laat hij nou katholiek zijn!?! Al snel was duidelijk dat hij niet alleen maar lid was van een katholieke kerk, maar ook echt actief geloofd. Maar wel katholiek. Slik…… moet je mij hebben met al m’n 1000 meningen over de kerk. Ik moest ze bijstellen. Uiteraard kan ik me niet in alles vinden. Dan zou ik Annemarie niet meer zijn, als ik ineens overstag ging. Maar wel mag ik leren en zien dat er ook in de katholieke kerken, hele mooie mensen zitten die net zo goed en net zo hard op zoek zijn naar God en hoe dat leven met God nou eigenlijk werkt.

Want ach, wat maakt het uit naar welke kerk je gaat, we zoeken allemaal naar dat wat juist is. En dat bind ons samen. En dat maakt dat ik nu met een gerust hart in de katholieke kerk kan zitten. O, nee je vind me er echt niet wekelijks. Maar zo af en toe, want zondagochtend met een kop thee en goed boek is nu eenmaal favoriet. Maar dat we trouwen in de katholieke kerk (met een oecumenische viering, ik ben immers geen katholiek lid) vind ik prima! Ja over een aantal aspecten verschillen we. Maar dat mag!

Uiteindelijk draait het niet om de naam van de kerk, om de manieren van de kerk, om de liturgie, de statuten, de ingewikkelde regels van welke kerk dan ook. Het draait maar om een iemand en dat is God, de Heere Jezus, Zijn Zoon en de Heilige Geest, drie in een. En hoeveel ik ook vind van al die verschillende kerken, zolang Jezus er is. Dan is het goed! En laat Hij nou niet in een gebouw maar in mensen harten leven, dus waar mensen samen komen in Jezus Naam, daar is Hij!

Mensen vragen nog weleens: ‘bij welke kerk hoor jij?’ Dan zeg ik vaak: ‘ik hoor niet bij een kerk, ik ben christen, want ik hoor bij christus!’. En bij wie hoor jij?